Kawa organiczna uprawiana jest w małych AGROEKOLOGICZNYCH GOSPODARSTWACH, położonych w regionach gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne, sprzyjające jej naturalnemu rozwojowi. Głównie są to domowe, małe farmy, gdzie całe rodziny w czasie jednego zbioru po kilka razy dochodzą do jednego krzewu by ręcznie zrywać tylko zdrowe, kolejno dojrzewające w słońcu owoce.Dzięki długo dojrzewającym owocom kawa uzyskuje cechy nieporównywalne z kawą z upraw przemysłowych. Eko kawa uprawiana jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych i sztucznych nawozów, pestycydów, herbicydów, a jedne nawozy jakie są stosowane są w 100% organiczne, często z pulpy owoców kawowca. Płodozmian sprawia, że ziemia na której uprawia się kawę nie wyjaławia się a ŻYZNE GLEBY DOSTARCZAJĄ KAWĘ O WYSOKIEJ AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ co kwalifikuje ją do żywności naturalnie zdrowej.